Каква е разликата между дигиталните и физически копия на игрите?

Каква е разликата между дигиталните и физически копия на игрите?

Често изпадаме пред дилемата дали да си купим дигиталното или физическото издание на определен продукт. Едното ни блазни с възможността да добавим още един диск към колекцията си, а другото със своята практичност и възможността да спестим време и пари. Кой е по-добрият вариант от обективна гледна точка предстои да аналираме в следващите редове.

Какво представлява дигитално издание на игра?

Дигиталното копие на играта се появява на твоето устройство и остава там за постоянно. Това обикновено е код, който получаваш след като платиш достъп до продукта на избран от теб сайт за продажба на игри. Имаш нужда само от дигитално платежно средство, за да завършиш поръчката – кредитна/дебитна карта, банкова сметка и други. В нашият онлайн магазин може да използвате Epay, Easypay или пък B-PAY.

В повечето случаи се процедира така:

  • Отиваш на избрания продукт от сайта и го добавяш в количката си
  • Плащаш го с кредитна/дебитна карта или друг метод, поддържан от платформата
  • Получаваш кода за достъп веднага след плащане
  • Активираш го, сваляш продукта и играеш

Процедурата отнема само няколко минути и не е необходимо излизане от вкъщи.

Предимства: Бързо и лесно. Няма нужда да търсиш физическо копие по магазините, нито пък да чакаш доставка при онлайн поръчка – всичко се случва за броени секунди. Често цената е по-ниска, тъй като няма разходи за транспорт, създаване на диск и опаковка и др.

Недостатъци: Ако не внимаваш от какъв сайт купуваш има вероятност да се сдобиеш с ключ, който е или невалиден, или не е предназначен за използване в България. Ключове от втория тип обикновено изискват VPN, за да се активират, тъй като в конктретната държава цената на продукта е по-ниска. Това може да се размине без последствия и да спестиш определена сума пари, но след това да се сбогуваш с акаунта си в Steam или лицензът ти да бъде деактивиран. Можеш да се предпазиш от това като купуваш само от доказали се сайтове в твоята държава с достатъчно информация за собствеността и продуктите в сайта, какъвто е GameDay.bg.

Друг недостатък, е че при закупуването на дигитална версия на играта се отказваш от 14-дневният пробен период, който е наличен с дисковите носители, но дори и там този период отпада, в случай, че премахнеш фолиото от кутийката на диска.

Какво представлява физическото издание на игра?

Физическото копие на една игра представлява диск в кутия, който се слага в компютъра, инсталира се играта и се активира с ключа, изписан от вътрешната страна на опаковката. Тези издания се намират по гейминг магазините или пък се поръчват онлайн. Плащаш кеш или пък по същия начин, както при дигиталните копия, когато купуваш чрез онлайн магазин.

Предимства: Имаш оригиналната кутия на продукта, който можеш да добавиш към колекцията си. Всичко става само с диска и ключа, изписан вътре и не трябва да правиш нищо друго.

Недостатъци: За съжаление физическите копия имат твърде много недостатъци. В някои случаи може дискът да е надраскан или изцяло счупен. Цената е доста по-висока от дигиталните заради повечето разходи – производствени, транспортни и печалба за тези, които препродават продукта. Наличностите може да се изчерпат, което е по-рядко срещано при дигигалните издания. Освен това се налага да чакаш за доставка, която понякога е платена.

Заключение

Ако трябва да направим паралелна съпоставка между двата начина, по които можеш да се сдобиеш с игра, то можем да кажем:

  • При дигиталните копия нещата стават на момента, докато при физическите нещата не стоят така
  • Няма проблем ако пазаруваш от доверен магазин при дигиталното издание, но никога нямаш гаранция, че няма да се сдобиеш с повреден диск.
  • Цената на дигиталното издание често може да бъде до два и повече пъти по-ниска от тази на физическото.

Дигиталните копия са по-модерният вариант, който горещо те съветваме да избереш. Няма да имаш никакви проблеми с тях ако внимаваш от къде поръчваш, могат да ти спестят много време и пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уведоми ме при Наличност Вашият email адрес ще бъде използван, за да бъдете уведомени за продуктова наличност.
Използваме "бисквитки", за да подобрим услугите си. Продължавайки нататък, Вие се съгласявате с това и с нашата политика за защита на личните данни.